Chiafrø bivirkninger

Chiafrø er på kort tid gået hen og blevet populære. Grundet til dette, er fordi de er rig på fibre, proteiner, omega 3 fedtsyre, calcium og meget meget mere. 
Dog er der en grund til at man ikke bør indtage mere end det anbefalede 15gram dagligt.

chiafrø bivirkninger

Undgå at spise dem rå

Selvom de er flotte i deres sorte farve og deres ovale form, anbefales det dog ikke at spise dem helt rå. Det gælder især mennesker, som netop lider af synkebesvær eller som har en lettere eller alvorlig grad for indsnævring i spiserøret. Spises de rå kan de i nogle tilfælde gå ind og udgøre en risiko. 

Chiafrø absorberer nemlig op til flere gange dens egen vægt i vand, og derfor er de netop også egnet til at lave diverse opskrifter med. Konsistensen, når de bliver gennemblødt i væske, bliver lidt gelé-agtigt, og hvis de indtages rå og begynder at absorbere i spiserøret, kan det ende med at frøene kan blokere spiserøret, hvilket kan ende faretruende galt. Frøene, når de har den gel-lignende konsistens, er nemlig svær at fjerne på tradionel vis.  (kilde: voksnekvinder.dk

Et sådan tilfælde, hvor chiafrøene udvider sig i halsen, har simpelthen fået navnet: Chiablokering. Chiablokering er bl.a. sket i Philadelphia, hvor en 39årig mand spiste tørre, rå chiafrø og med et glas vand til. Manden led af synkebesvær, astma og allergi. Han fik derfor svært ved at trække været og blev indlagt. Dér fandt de ud af at hans hals var delvist blokeret af gel-lignende chia-klumper. Efter et godt stykke tid, fik lægerne skubbet geléen væk fra spiserøret. . 

Et godt tip er at du opløser frøene i vand i ca. 5-10minutter, inden du spiser dem. På den måde kan du sikre sig, at de ikke pludselig svulmer op i shalsen. 

 

chiafrø bevirkninger

Fordøjelsesproblemer 

Det daglige indtag af chiafrø er 15gram. Spiser man flere end dét, kan det gå hen og give problemer med fordøjelsen. Det som er årsagen er fibrene. Chiafrøene er spækket med fiber, ca 11g pr. 28g. hvilket er noget af de højeste indenfor planter. Og er man ikke vant til at spise fiberindholdt mad, så kan man, ligegyldigt om man indtager chia frø eller andre fibernæringe råvarer, så kan det give problemer med fordøjelsen hos nogle. 

Fibrer er med til at give pleje de gode bakterier i tarmene, men får mange fibre kan give problemer. Det kan gøre at man får mavesmerter, bliver forstoppet, får diarre,  føler sig oppustet eller får luft i maven. Problemer med fordøjelsen er hyppigst ved for stort et fiberindtag uden tilstrækkelig væske. Væsken er nemlig altafgørende for at få fibrene igennem tarmsystemet. 

chiafrø bivirkning

Muligvis en forbindelse til prostatakræft 

Chiafrø indeholder et stof der hedder ALA (alfa-linolensyre) som er en omega-3 fedtsyre. Omega-3 fedtsyre er vigtige for vores krop, og er især vigtig for mennesker som ikke spiser fisk. Men ALA-syren har vist sig i nogle undersøgelser, at have en sammehæng til prostatakræft. 

I en stor undersøgelse med nisten 300.000 mænd, viste det sig, at ALA-indtag gav en øget risiko for at udvikle prostatakræft. Jo højere blodkoncentration man har, jo større blev risikoen for udviklingen af prostatakræft. 

MEN der er lavet flere undersøgelser har dog også modstridende resultatet, som netop peger på at omega-3 fedtsyren (ALA) går ind og beskytter i mod udviklingen af prostatakræft. 

chiafrø bivirkninger

Man kan være allergisk

Ligesom alle andre fødevarer, fx. nødder, så kan man også være allergisk overføre chiafrø. Nogle kan opleve en allergisk reaktion efter at de har indtaget frøene. Symptomerne er diarré, opkastninger, kløe på læber, mund og hals. I nogle tilfælde kan reaktionen være så voldsom, at der opstår anafylaksi. Det er en tilstand som kan være livstruende, da man får vejrtrækningsbesvær og man kan blive træt i halsen og i brystet. Heldigvis er der ikke mange allergisker reaktioner på chiafrø, men der er nogen. 

Oplever du utilpashed efter du har indtaget chia frø, så stop for yderligere indtagelse og kontakt eventuelt din læge for nærmere undersøgelse.  

Hvor kan man købe chiafrø?

Man kan købe chiafrø i et hvert supermarked efterhånden. Men vil du være helt sikker på at få det rette mærke til den rette pris kan du få et godt overblik lige HER