FAQ

Her er de mest almindelige og hyppigste spørgsmål, omhandlede chiafrø. Find dit spørgsmål og svar herunder og bliv klogere. 

Chiafrø er små ovale frø, som kommer fra chiaplanten Salvia hispanica. Frøen er normal sort, men fås også i brune og hvide. 

Chiafrø indeholder en del gode næringsstoffer. 

  • Indeholder otte gange så meget omega 3 fedtsyre end laks.
  • Indeholder 15 gange så meget magnesium som der er i broccoli.
  • Indeholder 3 gange så meget jern som der er i spinat.
  • Indeholder 6 gange så meget calcium som der er i mælk. 
  • Indeholder flere antioxidanter som der er i bær 
  • Er fyldt med fibre og proteiner
Læs mere grundlæggende om chiafrø HER.

Chiafrø er fra planten Salvia hispanica som er en ørkenplante og kommer oprindeligt fra Mexico, hvor aztekerne, plantede, høstede og spiste dem, op til deres krige, for at få energi. Dette fandt sted 3500 år før kristus. 

Ifølge fødevarestyrelsen er chiafrø en godkendt fødevare. Chiafrø blev første gang godkendt i 2009. I januar 2018 blev det vedtaget, at alle må sælge chiafrø i Danmark. 

Frøene er godkendt til brug i bagværk, morgenmadscerealier, blandinger med nødder, frø og frugter, juice mm.  men kun med højst 10% indhold af chiafrø. Se opskrifter med chiafrø her.

I følge fødevarestyrelsen bør man maximalt indtage 15 gram chiafrø om dagen. 

Årsagen til at man maximalt bør indtage 15 gram om dagen, er fordi det er den mængde der er risikovurderet og godkendt af den Europæiske fødevaresikkerhedsmyndighed. Ekstra indtagelse kan give mulige bivirkninger. 

Der er en lang række af sundhedsmæssige fordele som chiafrø er godt for. Der i blandt:

– Fuld af antioxidanter som kan forebygge kræft og andre sygedomme. 

– Hæmme betændelsestilstande

– Kan hjælpe dig med et vægttab.

– En god kilde til omega 3 fedtsyre, hvis du ikke normalt spiser fisk.

– Det er godt for dit hjerte og dine knogler

– Har du diabetes, kan chiafrø give et mere stabilt blodsukkerniveau.  

Dette er blot nogle af de gode årsager der er til at du bør overveje at tilføje chiafrø til din kostplan. Foruden ovenstående undersøgelser, er der stribevis kommet flere og flere gode fakturerer som har positive effekter på kroppen. For eksempel er frøene også godt for hud og hår.

Chiafrø skal spises. Men de kan indtages for skellige måder og i forskellige variationer. De kan laves til grød, da de får en gel-lignende konsistens. De kan tilføjes i din daglige smoothies. De kan indgå som ingrediens i din madlavning. For eksempel kan de bruges til bagning. Både i brødet og som hopping. De kan ligeledes også bruges som pynt og hopping på din havregryn. Se flere opskrifter her. 

Chiafrø kan købe i stort set alle fysiske supermarkeder efterhånden, og de kan også købes på nettet. Se mere under KØB CHIAFRØ

Hvorfor er der så mange FAQ? 

Årsagen til at der er rigtig mange spørgsmål, og muligvis også forskellige svar er, at chiafra er så nye som de er. Chiafrø har ikke været kendt i Danmark i særlig mange år, og pludselig kom frøen fra den ene dag til den anden. Fødevarestyrelsen har derfor også fået rigtig mange spørgsmål angående chiafrøen, og derfor har de været nødsaget til at undersøge den lille frø lidt nærmere. Dette er også årsagen til at man ikke bør indtage mere end 15g om dagen, da men ikke har lavet relative flere undersøgelser på større mængde.